Terápiás lehetőségek – Pszichológiai ellátás

A legtöbb ember számára a betegség különleges élethelyzet, amelyet gyakran nehéz kezelni, néha nem is kezelhető. Nem könnyű megbirkózni a szokásos napi ügyekkel, problémákkal, amelyeket az IPF elkerülhetetlenül magával hoz. Az egészséget és a betegséget összetett jelenségnek kell tekinteni. A pszichológussal folytatott konzultáció segíthet a betegnek a súlyos betegség kezelésében, ösztönözheti a pácienst abban, hogy aktívan együttműködjön a gyógyítókkal állapota javítása érdekében.

Az IPF betegeknél néhány páciens esetében a betegség lényegesen befolyásolja a beteg lelkiállapotát is, mert ez nem csupán fizikai probléma. Ezért hasznos lehet, ha a páciens klinikai pszichológussal is konzultál. A beteg félelme nem feltétlenül a valóságon alapul, és a pszichológus segíthet a betegnek abban, hogy másképp lássa és gondolja át a helyzetét. Ugyanez vonatkozik a családra, vagy a beteggel kapcsolatban lévő emberekre. Ha megnevezhető a félelem és a bizonytalanság forrása, könnyebb vele foglalkozni. Alapszabály – a beteg ne féljen kérdezni!
Az előrehaladott IPF-ben szenvedő betegeknél a cél inkább a mobilitásuk megőrzése, a relaxációs technikák és a megfelelő légzés elsajátítása. Az a beteg, aki a napi tevékenységek során még képes gondoskodni önmagáról, függetlenebb a környezetétől,életminőségét valószínűleg másmilyennek fogja érezni, mint egy 24 órás ápolásra szoruló beteg.

TANÁCSOK A BETEGEK GONDOZÓINAK

Az IPF általában nemcsak a betegre, hanem az egész családra is hatással van. Azok, akik IPF pácienssel foglalkoznak, két kihívással kell, hogy szembesüljenek: a betegről és magukról is kell gondoskodniuk.

Gyakorlati tanácsok

  • Kísérje el a beteget az orvoshoz, mert több információt kaphat, mint amit a beteg képes átadni. Tegye fel kérdéseit. Előre fogalmazza meg a kérdéseket, írja fel otthon és vigye magával az orvoshoz.
  • Írjon egy listát azokról a gyógyszerekről, amelyeket a beteg használ. Vigye el a listát a beteg orvosához.
  • Ismerje meg, hogyan kell kezelni a beteg által használt gyógyászati/rehabilitációs segédeszközöket. Ezek közé tartozik pl. a pulzoximéter (oxigénmérő), az inhalátor, az otthoni oxigénterápiás eszközök.
  • Tartsa tiszteletben a függetlenséget és a magánéletet a vészhelyzetek esetében. Az IPF betegnek segítségre lehet szüksége a gyógyszer elkészítéséhez és beadásához, de megtörténhet, hogy a kezelés vagy betegség miatt nem lesz képes apáciens arra, amire eddig – mint például autót vezetni, vagy, hogy megoldja a háztartásának gazdasági problémáit. (Biztosítás, jelzálog, hitel, bérleti díj, villanyszámla, telefonszámla, adók stb. fizetése).
  • Beszéljék meg a beteggel az életének végével kapcsolatos kívánságait. Ezek nagyon fontosak lehetnek a beteg számára, és a viták itt gyakran nem segítenek és feleslegesek.
  • Biztosítsa a beteget arról, hogy segíteni fogja abban, hogy egy későbbi egészségi állapotromlás esetén meg fogja keresni azt az embert, aki ismeri a beteg kívánságát, tiszteletben tartja és értelmezi.
  • A gondozó is vigyázzon a saját egészségére.
  • Ne hanyagolja el a saját életét, a hobbijait, a kikapcsolódását.
  • Beszéljen az igényeiről, érzéseiről és nehézségeiről. Ez a mentálhigiéné fontos összetevője.

Tagged under: ,

A honlap tartalomért felel:
Magyar Tüdőfibrózis Egyesület
1022 Budapest Tulipán u 16

E-mail:
tudofibrozis@gmail.com

Nyilvántartási szám:
01-02-0016499

Adományok számlaszáma:
HU26 12100011 – 17882019 – 00000000

Back to top