Terápiás lehetőségek – Palliatív ellátás

Palliatív ellátás akkor szükséges, ha nem lehetséges a betegnek olyan kezelést kínálni, amely közvetlenül befolyásolná a betegség lefolyását, és a páciens nem alkalmas a tüdő transzplantációra. A palliatív ellátás azoknak a betegeknek a teljeskörű ápolását és gondozását jelenti, akiknek a betegsége nem reagál a gyógyító kezelésre.

A legfontosabb a fájdalom és más tünetek kezelése (az IPF esetében a dyspnoe), valamint a betegek pszichológiai, szociális és lelki problémáinak a megoldása. A palliatív gyógyszereket a beteg és családja életminőségének javítása céljából adják.A palliatív ellátás az otthoni és bizonyos fekvőbeteg-ellátó intézményekben biztosított. Lehet számítani a páciens lakóhelye szerint otthoni ápolásra vagy mobil hospice szolgálatra is. E szervezetek alkalmazottai az egyedi szerződések szerint segítséget nyújthatnak pl. a gyógyszerrel való ellátáshoz, étrend előkészítéshez, étkezéshez, higiéniához, rehabilitációhoz. Ha az egyes ügynökségek az egészségbiztosítóval is szerződést kötnek, akkor részleges megtérítésre is sor kerülhet.

Bizonyos gyógyászati segédeszközök megkönnyítik a beteg napi feladatait, ha azok az igényeihez és állapotához vannak igazítva.

Tagged under: ,

A honlap tartalomért felel:
Magyar Tüdőfibrózis Egyesület
1022 Budapest Tulipán u 16

E-mail:
tudofibrozis@gmail.com

Nyilvántartási szám:
01-02-0016499

Adományok számlaszáma:
HU26 12100011 – 17882019 – 00000000

Back to top