Terápiás lehetőségek – Nem gyógyszeres kezelés

Oxigénterápia

A hosszútávú otthoni oxigénterápia a krónikus légzési elégtelenségben szenvedő betegek számára bizonyos feltételekkel biztosítható. Az IPF-fel élő betegeket az oxigénterápia nem meggyógyítja, hanem a betegséggel való együttélést teszi elviselhetőbbé. Annak érdekében, hogy a beteg számára az oxigénkezelést az egészségbiztosító támogassa, a beteg több feltételnek kell, hogy megfeleljen.

Minden oxigéneszköz bérlése előtt szükséges pulmonológussal konzultálni, a kölcsönzést ugyanis pulmonológiai vizsgálatnak kell megelőznie.

Oxigénterápiás eszközök:

  • Oxigén-koncentrátor: helyhez kötött oxigénforrás, általában 5 l/perc áramlási sebességig.
  • Mobil oxigén koncentrátor: közepes teljesítményű kiegészítő mobil eszköz a betegek számára. A technikai korszerűsítés miatt növekvő kapacitás és kisebb súlyú készülékek várhatóak.
  • Folyékony oxigén: A készülék állórészből és hordozható palackból áll. Azoknál a betegeknél alkalmazható, ahol a mobilitás fenntartásához is oxigénre van szükség.
  • Túlnyomásos oxigénpalack beépített szeleppel: rövid távú utazásokra lehet használni.

Az oxigén terápiához oxigén maszkot vagy orr kanült használnak. Oxigén párásító ajánlott 2 l/perc oxigénáramlási sebességnél. Azoxigén belélegzésének minimális napi ideje betegenként változó lehet, orvossal kell konzultálni erről.

Fizikai aktivitás, gyógytorna

A rendszeres fizikai aktivitás minden beteg számára előnyös, annak érdekében, hogy az általános fizikai erőnlétet fenntartsa. Különösen ajánlott a rendszeres séta, kerékpározás. A pulmonális rehabilitációról a Magyar Tüdőgyógyász Társaság honlapján olvashatunk.

Tagged under: ,

A honlap tartalomért felel:
Magyar Tüdőfibrózis Egyesület
1022 Budapest Tulipán u 16

E-mail:
tudofibrozis@gmail.com

Nyilvántartási szám:
01-02-0016499

Adományok számlaszáma:
HU26 12100011 – 17882019 – 00000000

Back to top